LapidáriumKŐ szaklap - 1999/1

Solnhofen bánya - Kézi fejtés Új állandó kiállítási térrel bővült 1998 decemberében a Magyar Nemzeti Múzeum patinás épülete: a déli udvar alatt, a terepszint alá süllyesztve elkészült az 1150 nm-es Lapidarium. A világ több nagy múzeumában már megvalósult az ötlet, hogy a hasznos alapterületet a fold alatt bővítsék, nevezetesen a belső udvarok alatt. Ez főként műemléképületek esetében hasznos, mivel az épület látványát nem módosítja, ugyanakkor a közönség kiszolgálásában ugrásszerű javulást eredményez.

A Nemzeti Múzeumban kettős igényként jelentkezett a bővítés: új kőtárat kellett kialakítani, és a közönség-kiszolgáló tereket is a mai kor követelményeihez igazítani. Az eredeti elképzelések szerint az egyenként közel 1000 m2-nyi északi és déli udvart a főpárkány magasságában acél üvegszerkezettel szándékozták lefedni, és a föld alatt két szintet kialakítani a raktárak és a kiállítóterek számára. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal azonban nem adta meg erre a tervre az építési engedélyt, és ezért a már kész kiviteli terveket módosították.

A Lapidarium építését 1997 telén kezdte el az Architekten Rt. A több, mint 5000 m3 föld kihordása után 980 m2 alapterületű zárófödémet a körítő vasbetonfalakra és a térbe állított oszlopokra terhelték.

A Lapidárium belső terét úgy alakították ki, hogy maximálisan kiszolgálja a múzeum és a látogatók igényeit: a célfények remekül megvilágítják a műtárgyakat, a mennyezetre akusztikus burkolat került, a műtárgyak mögé a római kort idéző színvilágot festettek, ami remekül kiemeli a köveket. Az egész Lapidárium légkondicionált. A mozgássérültek számára lépcsőliftet szereltek fel az alsó, süllyesztett tér látogatha-tósága érdekében.

Az udvar alatti tér megépítésével egyidejűleg megoldódott a főépület udvari falainak a vízszigetelése, és párhuzamosan ki lehet alakítani a kapcsolódó pincei raktárhelyiségeket is.

Külön problémát jelentett a megfelelő kőburkolatok kiválasztása. A kőnek ebben az esetben is nem csupán a tartóssági követelményeket kellett kielégíteni, hanem az egyes terek esztétikai, műemléki és hangulati elvárásait is figyelembe venni.

A lefedés nélkül is impozáns, több funkcióra alkalmas belső udvar burkolásánál először a porfir több színű, sorosan rakott változatát tervezték be, de végül megrendelői megfontolásból a gránit mellett döntöttek.

A zúzott kőágyba, szárazon lerakott 20x40-60 centiméteres bianco sardo lapokkal leburkolt udvar egységes, jó ritmusú látványt nyújt. Az épület lábazata süttői keménymészkőből készült, profilozott felső rátét elemmel.

A Lapidariumhoz vezető földszinti terekbe logikusan az eredeti „kelheimi" kőnek megfelelő soln-hofeni lapburkolat került trieszti betétekkel. A 60x60-as, különböző vastagságú lapokat nagyon gondosan tömörített ágyazóhabarcsba helyezték, hogy a múzeumi terheknek, igénybevételeknek később is megfeleljen. Az addig raktárnak és folyosónak használt terek új életre keltek. Az ágya-zóhabarcsba portland cement helyett trasz cementet használtak, hogy elkerüljék a lapok át-foltosodását.

A harmadik nagy tér, a tulajdonképpeni Lapidarium kőburkolatát az alábbi főbb szempontok szerint választották ki: megjelenésében semleges legyen, ne konkuráljon a kiállított római és középkori kőtári anyaggal, színe homogén, anyaga kopásálló és teherbíró legyen. A választás a horvátországi Adria Grigio nevü kőre esett, 4 cm vastagságban, 40x40 cm méretben. A kiállítás berendezése után a látvány magáért beszélt: a homogén kővel keretezett „balácai" mozaik remekül mutat a semleges környezetben. A több mázsás szarkofágok és sírkövek mozgatását is problémamentesen kiállta a burkolat. A Nemzeti Múzeum bemutatott fotói meggyőzően mutatják, hogy a helyes kőkiválasztás mennyire hozzájárul az adott tér használhatóságához, a helyiségek léptékéhez és az első benyomás hangulatához. Ezért lényeges az összes szereplő, megrendelő, tervező, kivitelező kompromisszumra kész együttgondolkodása, továbbá a fővállalkozó és az alvállalkozó - jelen esetben az Architekton Rt. és a Reneszánsz Rt. - kompromisszumot nem ismerő munkája.

KŐ szaklap - 1999/1
Gergely Zsolt

Természetes kő logó

BNIC Baukunst, Naturstein und Immobilien Consulting GmbH
Postfach 2353, D-83425 Bad Reichenhall, Deutschland
Tel.: +49/86_51/965-0349

BNIC GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselet
2000 Szentendre, Bartók Béla utca 1., Magyarország
Telefon: 26/314 _07-4 Telefax: 26/314 07-5

UGRÁS A LAP TETEJÉRE BNIC GmbH | MINDEN JOG FENNTARTVA DESIGNED BY ALFA KREATIV
nyitólap cégadatok levelezés építőművészet ingatlan események HÍREK A KŐVILÁGBÓLdeutsch
Forgalmazott építőkövek
Terméskő ragasztók
Egyéb termékek
Márvány fűtőtestek
Forgalmazott építőkövek
Ragasztóhabarcsok
Egyéb termékek

Bazalt

Bazalt katalógus Basaltite olasz bazaltláva B 684 kínai bazalt

Dolomit

Dolomit katalógus Kleinziegenfelder német dolomit

Fillit

Fillit katalógus Otta norvég fillit

Gránit

Gránit katalógus Indiai gránitok Kínai gránitok Egyéb gránitok

Homokkő

Homokkő katalógus Crema Vereada spanyol homokkő Eichenbühli majna menti német homokkő Neubrunni majna menti német homokkő Modak indiai homokkő Santafiora olasz homokkő

Kvarcit

Kvarcit katalógus Alta norvég kvarcit Maxberg brazil kvarcitok

Lavagrigia

Lavagrigia olasz ignimbrite Lavarosa olasz ignimbrite

Márvány

Márvány katalógus Bianco Carrara olasz márvány Verde Guatemala indiai szerpentinitit

Mészkő

Mészkő katalógus Anröchtei német mészkő Bianco Perlino olasz mészkő Botticino Classico olasz mészkő Jura német mészkövek Kagylós majna menti német mészkövek Kilkenny ír mészkő Nero Marquina spanyol mészkő Rosa Perlino olasz mészkő Rosso Verona olasz mészkő Serra portugál mészkő Solnhofeni német mészkő Travertini Montemerano olasz mészkő

Pala

Pala katalógus Jaddish brazil pala Mustang brazil pala Portói pala

Porfír

Porfir katalógus T 666 kínai kvarcporfír Trentinói porfír
Terméskő ragasztók Padlókiegyenlítő Mélyalapozó Ragasztó Közepes v. ágyazóhabarcs Vastag rétegű ágyazóhabarcs Falazó habarcs Szűrőbeton Ablakpárkány ragasztó Természetes kő fúgázó Impregnáló Természetes kő szilikon
Egyéb termékek KEIL hátsófuratos kőlaprögzítés Lábazat (homlokzat) Litokövek (új és antik) NEOLITH kerámia burkolólapok SOLKER kőporcelán burkolólapok Solnhofeni őslények Solnhofeni portland cement Trassz cement Elektromos kőlap fűtés