A megfizethetetlen ősmadárKŐ szaklap - 1999/3

Solnhofen bánya - Kézi fejtés Az utóbbi időben megnőtt a solnhofeni terméskövek kínálata a magyar piacon. E beltérben szinte mindenütt alkalmazható kő megfelel a legmagasabb igényeknek is, kültérbe viszont - homlokzatburkolástól eltekintve - nem ajánlott, mivel nem fagyálló. A solnhofeni terméskő ősi építőanyag. Már a rómaiak is használták boltívekhez, lépcsőfok, ablakpárkány gyanánt, illetve falazáshoz, bányanyersen vagy csiszolt felülettel. Az V.-VI. században a Karolin-gok építkeztek belőle, de később feledésbe merült, és csak a középkorban nőtt meg az érdeklődés iránta.

A solnhofeni bányát 1450-ben nyitották meg, a XVI. sz.-tól folyamatosan üzemel. A város 1994-ben ünnepelte megalapításának 1200 éves évfordulóját. A Fuldából idetelepült Sole szerzetesről elnevezett Bazilikát 838-ban szentelték fel, de a régészek egy 650 körül épült kis templomról is megemlékeznek. A bazilika romjai - a Karoling-kor történelmileg is igen fontos emléke -napjainkig fennmaradtak.

A solnhofeni terméskő a Föld legtömörebb és legkeményebb mészköve, 140 millió éves. Solnhofen környéke valószínűleg lagúnaszerű táj volt akkoriban. A medencék - a mélyebb solnhofeni, illetve a sokkal laposabb obereichstátti és eichstátti medencék - rétegről-rétegre feltöltődtek igen finom mészkőlerakódásokkal.

A solnhofeni medence közepén, a Maxberg-bányában 600-800 réteg található. Vastagságuk 8-300 mm között váltakozik, míg a másik két medencében kevesebb réteget találtak, és vastagságuk alig éri el a 15 mm-t.

A sokmillió évvel ezelőtti táj élővilágát őrzik az itt lelhető fosszíliák. 1861-ben e helyütt találták meg először az ősmadár (Archaeopteryx) maradványát - jelenleg Londonban látható. Ez a hüllő és a szárnyas madár közti átmenet a darwini evolúciós elmélet bizonyítéka. Megkövülten fennmarad az első láb szárnyizmainak a nyoma és a pofacsont, ami arra utal, hogy ragadozó szaurusztól származott.

A Solnhofeni Részvényesek Egyesületének Múzeumában van az utolsóként föllelt hetedik példány. Ezt az ősmadarat 1992-ben találták az SBI (Solnhofener Bodenplatte Industrie) bányájában. A leletért az amerikai Gatty múzeum többmillió dollárt kínált, de nem kapta meg. De megtalálták a Földön a mai napig is élő, 400 millió éve létező bojtos-farkú hal egy megkövesedett maradványát is, valamint egy kétméteres cápa leletét (ez is több százezer márka értékű), amely jelenleg az SBI cég tárgyalóját díszíti. Kisebb-nagyobb leletek: halak, szitakötők, rákok, csigák, kagylók fosszíliáiból évente legalább száz kerül elő (ezek néhány száz márkától már megvásárolhatók).

A Solnhofeni Bodenplatte Industrie cég az egyetlen kőkitermelő, amely ún. lito-minőség megjelöléssel látja el termékeit. A cég tulajdonában lévő bányában termelik ki napjainkban is a kőnyomatos eljáráshoz, a litográfia előállításához használt követ.

A nyomdatechnika forradalmasítása, a síknyomtatás Alois Sene-felder nevéhez fűződik. 1798-ban találta fel a kőnyomást, más néven litográfiát, amellyel a nyomtatás pontossá és gyorssá vált, és amelyre egyedül a solnhofeni mészkő alkalmas. E kemény, finomszemcsés és tömör kő révén vált világhírűvé a XVIII. században a kis települést. Az ofszetnyomás feltalálásáig, 1930-ig innen szállítottak jelentős mennyiségben a világ minden részébe. Számos kiváló művész készített litográfiát solnhofeni terméskővel: Toulouse-Lautrec, Miró, Kokoschka, Chagall, Picasso, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Az ún. litokő gyártása kénysz-erítette a céget a folyamatos fejlesztésre, magas minőségű gyártási technológiák kidolgozására. Az a tény, hogy egyedül az SBI bányász a mai napig litokövet, garantálja az egyéb célokra feldolgozot kövek (kőlapok, lépcsőfokok, falburkoló lapok) minőségét is. A cégtől kikerülő valamennyi szállítmány szigorúan válogatott és ellenőrzött. A lapokat évszázadok óta, mind a mai napig kézzel termelik ki. Amíg korábban főként csiszolt, illetve a finoman csiszolt felületetű lapokat építettek be, újabban mind többen keresik a természetes hatású, ún. bányanyers, enyhén csiszolt járólapokat. A cég öt különböző felületű terméskövet forgalmaz: bányanyers, enyhén csiszolt, erősen csiszolt, finoman csiszolt, valamint matt polírozott lapokat. Műemléki helyreállításokhoz kívánságra, kalibrált vastagságban is szállít a cég. Ezek a lapok ragaszthatók.

Kiváló csúszásgátló tulajdonsága miatt a követ az alábbi felhasználási területekre ajánlják: lépcső, járólap középületekbe, iskolákba, kórházakba, templomokba, lakásbelső kialakításához, irodaházakba, szállódákba, éttermekbe, és nem utolsó sorban uszodákba. A bánynyers felület tapadóképessége R 13, a finoman csiszolté R 9.

A kőburkolatok kiválóan alkalmasak padlófűtéshez, mivel ez a kő-fajta a meleget tágulás nélkül vezeti. Biokőnek is nevezik, hiszen tömörsége, keménysége miatt kémiai töltőanyagot nem igényel, és szennyeződés, por nem ivódik bele. Tisztántartása egyszerű: elegendő a szappanos víz vagy az alkololos tisztítószer. A bányanyers és az enyhén csiszolt felületű járólapokat ajánlott a lerakás után 4-6 héttel impregnálni. így megőrzi élénk színét, és taszítja a szennyeződést. Az erősen, illetve finoman csiszolt lapok impregnálása szükségtelen.

KŐ szaklap - 1999/3
Szölke László

Természetes kő logó

BNIC Baukunst, Naturstein und Immobilien Consulting GmbH
Postfach 2353, D-83425 Bad Reichenhall, Deutschland
Tel.: +49/86_51/965-0349

BNIC GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselet
2000 Szentendre, Bartók Béla utca 1., Magyarország
Telefon: 26/314 _07-4 Telefax: 26/314 07-5

UGRÁS A LAP TETEJÉRE BNIC GmbH | MINDEN JOG FENNTARTVA DESIGNED BY ALFA KREATIV
nyitólap cégadatok levelezés építőművészet ingatlan események HÍREK A KŐVILÁGBÓLdeutsch
Forgalmazott építőkövek
Terméskő ragasztók
Egyéb termékek
Márvány fűtőtestek
Forgalmazott építőkövek
Ragasztóhabarcsok
Egyéb termékek

Bazalt

Bazalt katalógus Basaltite olasz bazaltláva B 684 kínai bazalt

Dolomit

Dolomit katalógus Kleinziegenfelder német dolomit

Fillit

Fillit katalógus Otta norvég fillit

Gránit

Gránit katalógus Indiai gránitok Kínai gránitok Egyéb gránitok

Homokkő

Homokkő katalógus Crema Vereada spanyol homokkő Eichenbühli majna menti német homokkő Neubrunni majna menti német homokkő Modak indiai homokkő Santafiora olasz homokkő

Kvarcit

Kvarcit katalógus Alta norvég kvarcit Maxberg brazil kvarcitok

Lavagrigia

Lavagrigia olasz ignimbrite Lavarosa olasz ignimbrite

Márvány

Márvány katalógus Bianco Carrara olasz márvány Verde Guatemala indiai szerpentinitit

Mészkő

Mészkő katalógus Anröchtei német mészkő Bianco Perlino olasz mészkő Botticino Classico olasz mészkő Jura német mészkövek Kagylós majna menti német mészkövek Kilkenny ír mészkő Nero Marquina spanyol mészkő Rosa Perlino olasz mészkő Rosso Verona olasz mészkő Serra portugál mészkő Solnhofeni német mészkő Travertini Montemerano olasz mészkő

Pala

Pala katalógus Jaddish brazil pala Mustang brazil pala Portói pala

Porfír

Porfir katalógus T 666 kínai kvarcporfír Trentinói porfír
Terméskő ragasztók Padlókiegyenlítő Mélyalapozó Ragasztó Közepes v. ágyazóhabarcs Vastag rétegű ágyazóhabarcs Falazó habarcs Szűrőbeton Ablakpárkány ragasztó Természetes kő fúgázó Impregnáló Természetes kő szilikon
Egyéb termékek KEIL hátsófuratos kőlaprögzítés Lábazat (homlokzat) Litokövek (új és antik) NEOLITH kerámia burkolólapok SOLKER kőporcelán burkolólapok Solnhofeni őslények Solnhofeni portland cement Trassz cement Elektromos kőlap fűtés