Új utak és módok Kő szaklap - 2010/2

Kő újság: A globális gazdasági válság egyetlen országot, vállalkozót sem került el, ám a legérintettebb ágazat talán mégis az építőipar volt. Számolva a helyzettel, a kőipari cégek szintén a kilábalás új útját-módját keresik. Miként látja ezt Szölke László, a BNIC GmbH tulajdonos-ügyvezetője? Milyen lehetőségeket kínálhat egy szakmai szervezet ehhez?

Szölke László: Nagyon fontosnak tartom, hogy a Magyar Kőszövetség csatlakozott az európai Természetes Kő logó használathoz. Én büszke vagyok arra, hogy Magyarországon elsőként vettem meg a jogot, hogy a BNIC Magyarországi Információs és Szerviz Iroda a logót kiadványain használhassa. Igenis, különböztessen ez meg bennünket, az európai szövetségbe tömörült természetes kőforgalmazókat, felhasználókat az útszélről követ áruló importőr házalóktól. A természetes kő logó használatával az eladó garanciát, felelősséget vállal a kő minőségéért.

Kő újság: Honnan tudhatná az építtető, a felhasználó, hogy milyen követ érdemes venni?

Szölke László: A világ nagy kő szakvásárai bizonyítják – és ezt nemcsak én mondom, hanem a legtöbb szakembertől is rendszeresen visszahallom -, hogy „nincs új a Nap alatt”. Mint tudjuk, Földünkön több mint 12.000 fajta építőkövet bányásznak. Ha egy-két száz bánya bezár, másik egy-két száz bánya újból felveszi a termelést. Az utóbbi tíz évben viszont, szerintem, új volt, hogy a piacon megjelentek az igen alacsony munkabérrel dolgoztató hulladék-felhasználók, például a mozaik-, illetve falburkoló paneleket gyártó ázsiai vállalkozások. Igaz, el kell ismerni, van rá vevő. A legújabb kőutánzatú high-tech termékek gyártói szintén csak újdonságot hoztak a természetes kő piacon. Ezek az iparilag előállított, RAL színekben pompázó, igen drágán kínált anyagok (pl. caesarstone) félrevezetik a természetes kőben járatlan vevőt. Sőt, megfelelnek ízlésének, hiszen mintázatuk, színük egyenletes, nincs bennük kvarc ér, stb. Kérdés, hogy e 95%-ban sivatagi homokból – kvarc – és 5 százalék műgyanta és színezőanyag tartalmú speciális technológiával előállított termék miért akar annak látszani? A választ csak a dizájnerek vagy a forgalmazók tudnák megadni.

Kő újság: Eszerint építészeinket bíztatni kellene a kővásárok látogatására? Mi újat lehet ott még bemutatni?

Szölke László: Szerintem mindent, amit a legújabb technológiákkal gyártani lehet. A kőmegmunkálás, kőfeldolgozás, felületkezelés területe is folyamatosan újdonságot kínál (kőmegmunkáló gépek, softverek). De talán még a kövek fajtájának, színének is van divatja, és a trend nemcsak a homlokzatokon, de bármilyen furcsa is, a síremlékeken is tükröződik.

Kő újság: Irány tehát minden kővásár...

Szölke László: A múlt héten beszélgettem dr. Bücker úrral, a Solnhofer Holdig AG tulajdonosával, aki elmondta, hogy az SSG a következő nürnbergi Stone+teck szakvásáron nem vesz részt. A személytelen megjelenés helyett én is arra törekszem, hogy pl. egy kőkonferencián, vagy a Magyar Kőszövetség most életre keltett új továbbképzési formájában keressük a kapcsolatot az építészekkel, beruházókkal és a kivitelezőkkel és ott adjuk át sok évtizedes tapasztalatainkat.

Kő újság: Vannak más rendezvényeik is?

Szölke László: Ez év őszétől elindítjuk az I. Kő és Bor Akadémia Villány 2010 előadássorozatot. Alkalmanként 10-12 építészt látunk vendégül. A konferenciának a villányi Crocus Gere Bor Hotel-Wine Spa ad otthont. Az első előadás anyaga: anröchtei, jura és solnhofeni mészkő. A második előadás anyaga: majnai homokkő és kagylós mészkő, valamint a Sto homlokzatburkoló rendszerek. A konferencia nevében benne foglaltatik, így a bor sem maradhat ki. Erről Magyarország egyik legjobb borásza, Gere Attila gondoskodik, akit 1994-ben az Év Borászának választottak. De az általa készített Kopár bor is fogalommá vált a vörösbort kedvelők körében.

Természetes kő logó

BNIC Baukunst, Naturstein und Immobilien Consulting GmbH
Postfach 2353, D-83425 Bad Reichenhall, Deutschland
Tel.: +49/86_51/965-0349

BNIC GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselet
2000 Szentendre, Bartók Béla utca 1., Magyarország
Telefon: 26/314 _07-4 Telefax: 26/314 07-5

UGRÁS A LAP TETEJÉRE BNIC GmbH | MINDEN JOG FENNTARTVA DESIGNED BY ALFA KREATIV
nyitólap cégadatok levelezés építőművészet ingatlan események HÍREK A KŐVILÁGBÓLdeutsch
Forgalmazott építőkövek
Terméskő ragasztók
Egyéb termékek
Márvány fűtőtestek
Forgalmazott építőkövek
Ragasztóhabarcsok
Egyéb termékek

Bazalt

Bazalt katalógus Basaltite olasz bazaltláva B 684 kínai bazalt

Dolomit

Dolomit katalógus Kleinziegenfelder német dolomit

Fillit

Fillit katalógus Otta norvég fillit

Gránit

Gránit katalógus Indiai gránitok Kínai gránitok Egyéb gránitok

Homokkő

Homokkő katalógus Crema Vereada spanyol homokkő Eichenbühli majna menti német homokkő Neubrunni majna menti német homokkő Modak indiai homokkő Santafiora olasz homokkő

Kvarcit

Kvarcit katalógus Alta norvég kvarcit Maxberg brazil kvarcitok

Lavagrigia

Lavagrigia olasz ignimbrite Lavarosa olasz ignimbrite

Márvány

Márvány katalógus Bianco Carrara olasz márvány Verde Guatemala indiai szerpentinitit

Mészkő

Mészkő katalógus Anröchtei német mészkő Bianco Perlino olasz mészkő Botticino Classico olasz mészkő Jura német mészkövek Kagylós majna menti német mészkövek Kilkenny ír mészkő Nero Marquina spanyol mészkő Rosa Perlino olasz mészkő Rosso Verona olasz mészkő Serra portugál mészkő Solnhofeni német mészkő Travertini Montemerano olasz mészkő

Pala

Pala katalógus Jaddish brazil pala Mustang brazil pala Portói pala

Porfír

Porfir katalógus T 666 kínai kvarcporfír Trentinói porfír
Terméskő ragasztók Padlókiegyenlítő Mélyalapozó Ragasztó Közepes v. ágyazóhabarcs Vastag rétegű ágyazóhabarcs Falazó habarcs Szűrőbeton Ablakpárkány ragasztó Természetes kő fúgázó Impregnáló Természetes kő szilikon
Egyéb termékek KEIL hátsófuratos kőlaprögzítés Lábazat (homlokzat) Litokövek (új és antik) NEOLITH kerámia burkolólapok SOLKER kőporcelán burkolólapok Solnhofeni őslények Solnhofeni portland cement Trassz cement Elektromos kőlap fűtés