Solnhofeni mészkő Pollack épületein KŐ szaklap - 2011/3

Magyar Nemzeti Múzeum Kiemelt érdeklődéssel olvastam a Kő 2011/2 számában a Farkas Orsolya-Török Ákos szerzőpáros „A természetes kő szerepe Pollack Mihály építészetében" című tanulmányt.

Mivel éppen egy nagyszabású Pollack-épület rekonstrukciója miatt indítottam be magyarországi vállalkozásomat az 1990-es években, azóta is különös figyelmet fordítok minden épületére.

A hivatkozott cikket az alábbiakkal szeretném kiegészíteni.

Pollák Mihály teljes életművét a helyszíneken tanulmányozva - a természetes kő felhasználását illetően - feltűnt, hogy minden épületében, a kezdeti időktől, egy fajta követ alkalmazott konzekvensen: a solnhofen mészkövet.

Magyarországra a dunai hajózás első. teherszállításra is alkalmas kikötőjéből, Kelheimből indultak útra az építkezésekhez megrendelt építőkövek. Ezért ezt a követ kelheimi kő néven is ismerik. Vonzalmát e kő iránt nem nehéz kiköveztetni. Szülőhelyén, az osztrák császárvárosban lépten-nyomon találkozott a barokk kori solnhofeni padlóburkolatokkal.

A 19. század első felének egyik legjelentősebb építőmestere, a pesti klasszicizmus egyik megalkotója és a reformkor aktív szereplője kifinomult ízlésvilággal rendelkezett. Már nem ragaszkodott a barokk korban szinte kizárólag diagonálban lerakott, 40 x 40 cm nagyságú burkoló lapokhoz. Igényelte és betervezte a lapokat akár 60 x 60 cm nagyságba is. A tervrajzain érthetően, tagoltan, pontosan megnevezte az építőkőveket.

Mindez tetten érhető a Deák téri evangélikus templomtól (1799) kezdve, a soponyai Zichy-kastélyon át (1807) a budapesti Sándor-palotáig (1803-06), adégi Festetics-kastélytól (1810-15) a szekszárdi Megyeházán át (1827-31), a budapesti Ludoviceum-tól (1829-36) egészen a mester főművéig, a Magyar Nemzeti Múzeum épületéig (1836-47). Ezekben az épületekben a mai napig is láthatók a belső térben a Bajorországból származó, Solnhofenban bányászott, finoman csiszolt felületű, kézzel pattintott oldalú solnhofeni mészkő padlóburkolatok.

A felújítások során a solnhofeni mészkőből készülő padlóburkolatok - a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elvárásainak megfelelően - továbbra is minden esetben hagyományos, finoman csiszolt felületűek. Pollack idejében a lapok oldalait minden esetben a kézzel pattintva munkálták meg. Napjainkra azonban, sajnos, egyre több épületnél pénzhiány miatt erről már lemondanak, és a beruházók sokszor megelégszenek a gépi, gyémántvágott oldalú lapok megrendelésével. Sőt, egyes épületekből szinte teljesen eltűntek az eredeti, solnhofeni mészkő burkolatok, másfajta mészkővel próbálták behelyettesíteni.

Tudomásom szerint azonban ezekben az épületekben hamarosan az eredeti, Pollak Mihály által tervezett, favorizált burkolatokat fektetik le ismét (pl. a Deák téri evangélikus templom).

Ezt történt a berlini dóm felújítása során is: az 1980-as évek közepén lerakott vraca mészkő padlóburkolatot - amely híven tükrözte az akkori keletnémet rezsim ízlését és lehetőségét -néhány éves használat után az 1990-es évek elején eltávolították és a több ezer négyzetméternyi padlóburkolatot cseréltek solnhofeni mészkőre.

A solnhofeni bányában ma is folyik a palaszerű kőlapok kitermelése. Erről a Magyar Kőszövetség tagjai és az általuk meghívott építészek a helyszínen is ^győződhettek (lásd a Kő 2006/2 imában: Építészek tanulmányúton).

KŐ szaklap - 2011/5
Szölke László

Természetes kő logó

BNIC Baukunst, Naturstein und Immobilien Consulting GmbH
Postfach 2353, D-83425 Bad Reichenhall, Deutschland
Tel.: +49/86_51/965-0349

BNIC GmbH Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselet
2000 Szentendre, Bartók Béla utca 1., Magyarország
Telefon: 26/314 _07-4 Telefax: 26/314 07-5

UGRÁS A LAP TETEJÉRE BNIC GmbH | MINDEN JOG FENNTARTVA DESIGNED BY ALFA KREATIV
nyitólap cégadatok levelezés építőművészet ingatlan események HÍREK A KŐVILÁGBÓLdeutsch
Forgalmazott építőkövek
Terméskő ragasztók
Egyéb termékek
Márvány fűtőtestek
Forgalmazott építőkövek
Ragasztóhabarcsok
Egyéb termékek

Bazalt

Bazalt katalógus Basaltite olasz bazaltláva B 684 kínai bazalt

Dolomit

Dolomit katalógus Kleinziegenfelder német dolomit

Fillit

Fillit katalógus Otta norvég fillit

Gránit

Gránit katalógus Indiai gránitok Kínai gránitok Egyéb gránitok

Homokkő

Homokkő katalógus Crema Vereada spanyol homokkő Eichenbühli majna menti német homokkő Neubrunni majna menti német homokkő Modak indiai homokkő Santafiora olasz homokkő

Kvarcit

Kvarcit katalógus Alta norvég kvarcit Maxberg brazil kvarcitok

Lavagrigia

Lavagrigia olasz ignimbrite Lavarosa olasz ignimbrite

Márvány

Márvány katalógus Bianco Carrara olasz márvány Verde Guatemala indiai szerpentinitit

Mészkő

Mészkő katalógus Anröchtei német mészkő Bianco Perlino olasz mészkő Botticino Classico olasz mészkő Jura német mészkövek Kagylós majna menti német mészkövek Kilkenny ír mészkő Nero Marquina spanyol mészkő Rosa Perlino olasz mészkő Rosso Verona olasz mészkő Serra portugál mészkő Solnhofeni német mészkő Travertini Montemerano olasz mészkő

Pala

Pala katalógus Jaddish brazil pala Mustang brazil pala Portói pala

Porfír

Porfir katalógus T 666 kínai kvarcporfír Trentinói porfír
Terméskő ragasztók Padlókiegyenlítő Mélyalapozó Ragasztó Közepes v. ágyazóhabarcs Vastag rétegű ágyazóhabarcs Falazó habarcs Szűrőbeton Ablakpárkány ragasztó Természetes kő fúgázó Impregnáló Természetes kő szilikon
Egyéb termékek KEIL hátsófuratos kőlaprögzítés Lábazat (homlokzat) Litokövek (új és antik) NEOLITH kerámia burkolólapok SOLKER kőporcelán burkolólapok Solnhofeni őslények Solnhofeni portland cement Trassz cement Elektromos kőlap fűtés